-
Politică

O nouă criză la Primăria Capitalei: De ce bugetul Bucureștiului riscă să rămână blocat și în 2025?

HTML Image as link
Qries

Primăria București se confruntă din nou cu probleme majore în aprobarea bugetului pentru anul 2025. După ce votarea inițială programată pe 27 martie a fost amânată la cererea primarului Nicușor Dan, o nouă tentativă este programată joi, însă semnele arată clar că blocajul politic se va prelungi.

Amânarea bugetului: O problemă de consens sau de strategie politică?

În ședința anterioară a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), primarul general Nicușor Dan a solicitat o amânare a dezbaterii, invocând lipsa consensului cu majoritatea formată de alianța PSD-PNL-AUR-PUSL. Deși cererea de amânare a fost votată în unanimitate (47 de voturi pentru), situația ridică întrebări serioase despre capacitatea administrației actuale de a gestiona finanțele orașului.

De ce se opun PSD, PNL și PUSL bugetului propus de Nicușor Dan?

Criticile alianței PSD-PNL-PUSL sunt ferme și justificabile din perspectiva lor. Aceștia reclamă că bugetul propus pentru anul 2025 include previziuni exagerat optimiste privind veniturile. Potrivit lui Rareș Hopincă, primarul Sectorului 2, există o diferență nejustificată de 500 de milioane de lei între alocarea reală conform legii bugetului național (3,8 miliarde lei) și cea prevăzută de primarul general (4,3 miliarde lei).

Alianța solicită totodată includerea unor fonduri clare pentru achitarea datoriilor curente și prezentarea unui plan concret de reformă administrativă și reducere a cheltuielilor excesive din administrație.

Riscul unei stagnări economice și administrative în Capitală

Bugetul general consolidat al Capitalei este estimat la 11 miliarde de lei, din care peste 70% (aproximativ 5,2 miliarde lei) ar urma să fie direcționați către cheltuieli administrative și salarii. În schimb, dezvoltarea orașului ar beneficia doar de 2,1 miliarde lei. Astfel, prioritățile actualului buget ridică semne de întrebare privind modul în care Primăria gestionează resursele Capitalei și capacitatea reală de investiție în proiecte majore.

Primarul general Nicușor Dan avertizează că fiecare zi de întârziere duce la blocarea investițiilor, calificând 2025 drept „un an pierdut pentru București”. Cu toate acestea, responsabilitatea găsirii unui consens revine inclusiv primarului general, care trebuie să demonstreze mai multă transparență și pragmatism în gestionarea negocierilor.

Ce soluții există pentru depășirea crizei?

În condițiile actuale, soluția optimă ar fi negocierea transparentă și sinceră între primarul general și alianța majoritară. Clarificarea diferențelor de viziune privind alocarea fondurilor, prezentarea realistă a veniturilor și planificarea investițiilor pot fi elementele-cheie ale unei eventuale deblocări.

Pentru bucureșteni, incertitudinea bugetară afectează direct calitatea vieții și dezvoltarea infrastructurii esențiale. Este esențial ca autoritățile locale să renunțe la strategia politică a confruntării și să prioritizeze interesele orașului și ale cetățenilor săi.

Situația critică privind adoptarea bugetului Bucureștiului necesită o schimbare rapidă de atitudine din partea tuturor factorilor politici implicați. Numai prin asumarea responsabilă și realistă a deciziilor bugetare, Capitala poate evita un alt „an pierdut”, iar administrația poate câștiga încrederea cetățenilor pe care pretinde că îi reprezintă.

Sursa foto: Captură video

HTML Image as link
Qries