Grigoraș Dinicu, vioara fermecată a Bucureștiului de altădată: Povestea lăutarului care a impresionat o lume întreagă

Cine a fost Grigoraș Dinicu?
Grigoraș Dinicu a fost un excepțional violonist român, născut la 3 aprilie 1889 în București, în cartierul de lăutari Scaune, cunoscut și ca „raiul junghinoșilor”. Dinicu a devenit celebru în perioada interbelică pentru stilul său original de interpretare a muzicii lăutărești și pentru tehnica instrumentală strălucitoare care i-a adus faimă internațională.
O moștenire muzicală impresionantă
Provenind dintr-o familie de muzicieni, Grigoraș Dinicu a avut parte de influențe puternice din partea tatălui său, Ionică Dinicu, și a mamei sale, Elena Dinicu. De mic, a încăntat prin talentul său muzical, luând primele lecții de vioară de la Moș Zamfir, un lăutar din mahala. A învățat piese celebre precum “Ciocârlia” și “Doina haiducului”, care aveau să devină parte din repertoriul său permanent.
Studiile și consacrarea
În toamna anului 1902, Grigoraș Dinicu este admis la Conservatorul de Muzică din București, unde studiază cu mari profesori precum Carl Flesch. Absolvă încă din 1906 cu premiul întâi, interpretând celebrul concert pentru vioară de Paganini și propria sa compoziție, “Hora Staccato”. Această piesă devine un simbol al talentului său excepțional.
Cariera internațională
Dinicu a cucerit publicul internațional cântând în Monte Carlo, Paris, Londra, SUA și multe alte capitale ale lumii. La Paris a fost aclamat de artșiști renumiți, iar la Londra a fost prezentat ca “prințul muzicii populare românești”. Violonistul Jascha Heifetz i-a cerut permisiunea de a transpune “Hora Staccato” în repertoriul său clasic, interpretând-o cu succes la Viena în 1932.
Contribuții în țara natală
Grigoraș Dinicu nu a uitat niciodată de rădăcinile sale. A cântat la restaurante celebre din București, a apărut la Radio încă din 1928, iar pe scena Ateneului Român a interpretat concerte de Bach, Beethoven și Wieniawski. A fost prezent în spitale în timpul ambelor războaie mondiale, alinând durerile răniților prin muzică.
Ultimii ani și moștenirea lăsată
După un accident vascular în 1943, capacitatea sa artistică s-a diminuat, dar a continuat să cânte în formații, fiind primit cu drag de colegii săi. Ultima sa interpretare a fost pentru Yehudi Menuhin, când a cântat pentru ultima dată “Ciocârlia”.
A trecut la cele veșnice pe 27 martie 1949 și este îmbrumat la cimitirul “Reînvierea” din București. A fost decorat cu numeroase ordine și medalii, fiind recunoscut drept una dintre cele mai importante personalități muzicale ale României.
Grigoraș Dinicu a fost o punte muzicală între mahala și elitele culturale. Cu talentul său unic, a dus muzica lăutărească și cea populară pe cele mai mari scene ale lumii, fiind apreciat atât de public, cât și de muzicieni de renume mondial. Moștenirea sa continuă să inspire generații de violoniști.
sursa: www.voceanationala.ro
